Mieszkanie prywatne 4 pokoje - Nowe Orłowo - Invest Komfort - Gdynia Orłowo

Projekt: I połowa 2013

Realizacja: II połowa 2013/I połowa 2014

Apartament ten został zaprojektowany z najwyższą dbałością o szczegóły. Klienci trafili do architektów na etapie zmian deweloperskich, co umożliwiło dostosowanie rzutu mieszkania do ich indywidualnych potrzeb jeszcze na etapie budowy. Apartament powstał z dwóch mniejszych połączonych ze sobą mieszkań, więc była też możliwość wyboru, które wejście do mieszkania ma zostać, a które można usunąć, w zależności od sposobu aranżacji. Apartament został dostosowany do potrzeb czteroosobowej rodziny, a ze względu na to, że klienci mają syna i córkę, obie łazienki w mieszkaniu zostały zaprojektowane względem płci, jedna męska z prysznicem w czerni z dodatkiem dębowego forniru, druga zaś z wanną w bieli, czerni i srebrze. Główna część mieszkania to otwarta przestrzeń, w której znajduje się kuchnia, jadalnia i część wypoczynkowa. Z części dziennej jest bezpośrednie wyjście na taras. W części wypoczynkowej największą uwagę przyciąga niezwykła lampa firmy Flos oraz podwieszony nad kanapą nietypowy regał. Inspiracją do storzenia regału były wybitne projekty belgijskiego designer'a Filipa Janssens'a.

Główną osią komunikacyjną mieszkania jest korytarz, który ma swój przedsionek wejściowy z ukrytą szafa na ubrania wierzchnie. W głównej jego części znajduje się niesamowita mozaika firmy Bisazza, która jest głównym elementem dekoracyjnym całego mieszkania. Dzięki lustrom znajdującym się na przeciwległej ścianie efekt mozaiki jest multiplikowany w odbiciach i widać ją z każdej sypialni. Z korytarza wchodzi się do wszystkich pozostałych pomieszczeń w mieszkaniu pokoju syna, sypialni z wewnętrzną garderobą właścicieli oraz do pokoju córki sąsiadującym z „kobiecą łazienką”. W tym apartamencie zastosowano wiele różnych zabiegów związanych z wygospodarowaniem powierzchni do przechowywania w taki sposób żeby na pierwszy rzut oka nie była widoczną. Stąd większość szaf i schowków kryje się za wysokimi panelami, czy drzwiami otwieranymi na docisk, dzięki czemu trudno się domyślić gdzie znajdują się schowki.

Projekt zrealizowany

Projekt: mgr inż. arch. Anna Maria Sokołowska i mgr inż. arch. Marta Piątkowska

Zdjecia: Foto & mohito